Uprkos rastućem interesovanju u poslednje tri godine, Česi i dalje zaostaju za zapadom u osiguranju Direktora i upravnih odbora od odgovornosti.

Osiguranje od odgovornosti Direktora i Upravnog odbora (D&O) ponuđeno je na češkom tržištu pre više od dvadeset godina. Najveći porast interesovanja za ovu ponudu bio je zbog promene zakonodavstva u 2014. godini. Od tada, prema rečima kompanije RENOMIA, interesovanje za osiguranje od odgovornosti je znatno poraslo - broj polisa osiguranja je više nego udvostručen.

Prvi  paketi, koji pružaju zaštitu osiguranja glavnim rukovodiocima, su se pojavili na domaćem tržištu već 1996. godine. Od Januara 2014, kada je izmenjen Građanski Zakon i novi Zakon o poslovnim korporacijama, dodeljena je veća odgovornost članovima korporativnih tela i povećala rizik po njihovo izvršno delovanje. Uprkos tome, osiguranje od odgovornosti nije toliko zastupljeno u Češkoj Republici.

"Samo je jedan od deset čeških rukovodioca je osiguran, a mnogi koji nisu osigurani nisu dovoljno svesni rizika od neograničene odgovornosti za štetu u slučaju greške koju mogu da pričine. U Velikoj Britaniji ili Nemačkoj svest i osiguranje od odgovornosti je znatno veće - oko 40%. Menadžeri kompanije se često raspituju za mogućnost dogovora oko osiguranja od odgovornosti, a ponekad je i uslov njihovog zaposlenja ", kaže Michal Pilecký, stručnjak za osiguranje od odgovornosti.

Osiguranje od odgovornosti je predviđeno za članove zakonskih i nadzornih lica svih kompanija, bez obzira na veličinu ili vrstu poslovanje. Najnoviji trend u Češkoj jeste da su i vlasnici malih i srednjih poduzeća zainteresovan za pomenuti paket.

Čak i menadžment u malim preduzećima može doneti odluku koja na kraju dovodi do milionskog gubitka. U poređenju s tim, godišnja premija manja od 20.000 CZK (primer za malo preduzeće sa limitom od  10 miliona CZK) se čini vrlo razumnim troškom ", dodaje Pilecký.

Zahvaljujući osiguranju od odgovornosti, članovi korporacija mogu biti mirni, iako imaju obimne obaveze nametnute zakonom, čije nenamerno kršenje može prouzrokovati veliku štetu.

Ovo osiguranje, pokriva troškove pravnog zastupanja osiguranika u parničnom postupku koji se odnosi na zahteve pre samog suđenja i niz drugih troškova kao što su PR troškovi, troškovi istrage, troškovi konsultovanja i troškovi kaucije.

Ugovarač osiguranja je korporacija, dok je lična odgovornost članova kompanije osigurana kao fizičko lice. Raspon osiguranika uključuje sve prošle, sadašnje i buduće članove kompanije.